Actueel

Nieuws

Met eigen geld een huis kopen? Dit heb je minimaal nodig Lokaal nieuws donderdag 02 december 2021

Met eigen geld een huis kopen? Dit heb je minimaal nodig

Vraag jij je af hoeveel eigen geld je moet hebben om een huis te kopen? Vaak kun je de koopsom financieren met een hypotheek. Echter heb je voor bijkomende kosten van een huis kopen eigen middelen nodig. Denk hierbij aan kosten voor de taxatie, hypotheekadvies en de notaris.

Bij een bestaande woning kopen liggen de kosten voor eigen geld al snel rond de €10.000, maar bij nieuwbouw kan dit een stuk voordeliger zijn. Wat je precies kunt meefinancieren in je hypotheek en welk eigen geld bij een huis kopen komt kijken, leggen we je hieronder uit.  

Wat telt als eigen geld bij een huis kopen?

Met eigen geld een huis kopen, is het geld dat je zelf ter beschikking hebt om te investeren.
Dit geld kan uit verschillende bronnen komen:

- Spaargeld
- Overwaarde van een huis
- Schenking van bijvoorbeeld familie
- Erfenis  

Je hebt altijd een deel eigen geld nodig als je een huis wilt kopen. Dit komt doordat het sinds 2018 niet meer mogelijk is om een huis te kopen zonder eigen middelen. Je kunt namelijk 100% van de koopsom van een huis financieren middels een hypotheek. De kosten die hierbuiten vallen moet je dus met eigen financiën betalen.

Huis kopen met eigen geld: de kosten koper

Het eigen geld bij een huis kopen wordt vaak aangeduid als de kosten koper. Dit zijn echter vooral kosten als je kiest voor bestaande bouw. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, taxatiekosten of een bouwkundige keuring.

Kies je voor een nieuwbouwwoning, bijvoorbeeld nieuwbouw in Hoogeveen ? Dan ben jij de eerste eigenaar van een nieuwe woning en koop je de woning vrij op naam (v.o.n.). Hierdoor heb je niet te maken met alle onderdelen van kosten koper. De kosten voor eigen rekening bij een nieuwbouwhuis kopen die je wel hebt zijn:

- Advies en bemiddelingskosten : kosten voor begeleiding bij de
  hypotheekaanvraag. Gemiddeld €2500.
- Notariskosten : voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte en het
  inschrijven bij het Kadaster. Gemiddeld €1200.
- Verleningskosten hypotheek: Indien het langer dan 6 maanden duurt voordat
  de bouw van het huis begint, komen er extra kosten bij om de hypotheekofferte
  geldig te houden.

Eigen kosten bij het kopen van nieuwbouw

Je hebt bij het kopen van een nieuwbouwhuis dus relatief gezien minder eigen geld nodig omdat je geen kosten voor de overdracht betaalt. De meeste kosten bij het kopen van nieuwbouw kun je meefinancieren, doordat deze worden opgenomen in de berekening van de woningwaarde.

Deze kosten zijn:
- Omzetbelasting over de koopsom, inclusief de grond
  Kosten voor meerwerk van de woning
- Hypotheekrente tijdens de bouw. Je betaalt rente over de hypotheek en
  ontvangt rente over het bouwdepot.
- Bouwrente, als vergoeding aan de aannemer of bouwer voor de gemaakte
  kosten tijdens de bouw.

Doordat al deze kosten invloed hebben op de waarde van de woning, kun je deze wel financieren in een hypotheek. Kosten die geen invloed hebben op de waarde van het huis, zoals administratieve zaken moet je daarom wel betalen met eigen middelen.

Hoeveel eigen geld moet je hebben?

Hoeveel hypotheek en eigen middelen je moet hebben bij het kopen van nieuwbouw, is afhankelijk van de marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde is de koopsom van de woning en het meerwerk wat je laat opnemen tijdens de bouw van het huis. Het voordeel van nieuwbouw is dat deze koopsom vooraf vast staat. Zo weet je precies wat je voor een woning moet betalen.

Afhankelijk van je financiële situatie kun je voldoende hypotheek krijgen voor dit bedrag en heb je weinig eigen middelen nodig. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten die je moet financieren met eigen geld bij nieuwbouw slechts 2% van de koopsom. Koop je dus een nieuwbouwhuis voor 250.000 (v.o.n.), dan kun je met een bijdrage van 5.000 eigen geld het huis kopen.

 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Hoogeveen.

Aanmelden